Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

позивний БАТЯ Тема: Церква та релігія
торія Успенської церкви села Клесів.

Село Клесів засновано на трьох пагорбах, які омивалися річкою, яка тепер називається Клесівкою. На одному з пагорбів височить Успенська церква, вона збудована так, що її видно з усіх сторін села.

Історія села досить давня. Існує припущення, що перші поселення на цій території з'явились в період бронзи. Село з такою назвою в писемних джерелах згадується в ХVП ст., Клесів, як і кожен населений пункт на Україні, має кладовище. Наші предки для кладовища обирали найбільш шановане місце в селі: пагорби, високі місця.

Кладовище в селі також знаходиться на пагорбі. Історія кладовища досить давня, ще зараз можна побачити написи на могилах, які датуються ХVІ ст. Коли було поховано перших на цьому кладовищі, ніхто незнає. З кладовищем пов'язана історія заснування Успенської церкви, яка і сьогодні височить на пагорбі.

За легендою церкву збудували два брати, які були хорошими майстрами. Родом брати були із Сихів, нині село Томашгород. Полюбили клесівських дівчат, яких батьки не хотіли віддавати заміж в Сехи. Тоді брати змушені були прийти в прийми до Клесова. В селі не було церкви відправити небіжчика, охрестити дитину було великою проблемою. Потрібно було лісовими дорогами добиратися до Сихів, щоб зробити обряд в церкві. Брати вирішили збудувати церкву в Клесові. Місце напрошувалось саме, на пагорбі біля кладовища

Невдовзі було збудовано православну церкву. За даними архіву церква була збудована в кінці ХVІІIст., коли територія села після поділу Речі Посполитої відійшла до Російської Імперії.

В кінці ХХ ст., церкву було зареєстровано, як архітектурну пам'ятку і взяло під охорону держави. В церкві служили службу багато священників. Були періоди, коли священик був один і в Сехах і в Клесові. Після Великої Вітчизняної війни священиком в церкві був Вітрик, пізніше отець Володимир, отець Роман. Нині священиком є отець Василь. Приход налічує 1500 осіб. Нашу сільську церкву можна віднести до одного з чудес світу. Вона зроблена з дерева і стоїть вже більше 200 років.

11 липня 2010


1


  Закрити  
  Закрити